Mediile sociale: Sunt bune pentru noi sau ne fac rău?

Mediile sociale: Sunt bune pentru noi sau ne fac rău?

Trei miliarde de oameni , în jur de 40% din populația lumii, folosesc mediile sociale online – și petrecem în medie în jur de  două ore pe zi pe zi, prin împărtășire, plăcere, tweeting și actualizare pe aceste platforme, potrivit unor rapoarte. Acest lucru se încadrează în jur de  o jumătate de milion de tweets și fotografiile Snapchat împărtășite în fiecare minut.

Din moment ce social media este relativ nouă pentru noi, constatările concludente sunt limitate.

Cercetarea care există există în principal pe auto-raportare, care poate fi adesea eronată, iar majoritatea studiilor se concentrează pe Facebook.

Acestea fiind spuse, aceasta este o zonă de cercetare cu creștere rapidă, iar indicii încep să apară. BBC Future a revizuit concluziile unor științe până acum:

STRES

Oamenii folosesc mijloacele de informare socială pentru a evacua totul, de la serviciul clienți la politică. Dezavantajul este că hrana noastră seamănă adesea cu un flux nesfârșit de stres.

În 2015, cercetătorii de la Centrul de Cercetare Pew din Washington DC au căutat să afle dacă mediile sociale generează mai multă stres decât ameliorează.

În cadrul  unui sondaj de 1800 de persoane, femeile au raportat că sunt mai stresate decât bărbații. Twitter a fost considerat a fi un „contributor semnificativ”, deoarece a crescut gradul de conștientizare a stresului altor persoane.

Dar Twitter, de asemenea, a acționat ca un mecanism de copiat – și cu cât mai multe femei au folosit-o, cu atât mai puțin au fost subliniate.

Acelasi efect nu a fost gasit pentru barbati, despre care cercetatorii au spus ca au avut o relatie mai indepartata cu social media.

În ansamblu, cercetătorii au concluzionat că utilizarea socială a mass-mediei a fost legată de „niveluri modest mai mici” de stres.

DISPOZITIE

În 2014, cercetătorii  din Austria au constatat că participanții au raportat starea de spirit mai scăzută după ce au folosit Facebook timp de 20 de minute în comparație cu cei care au navigat pe internet.

Studiul a sugerat că oamenii au simțit acest lucru pentru că au văzut-o ca o pierdere de timp.

O stare bună sau proastă se poate răspândi, de asemenea, între oameni pe social media. Cercetătorilor de la Universitatea din California , au evaluat conținutul emoțional al peste un miliard de actualizări de stare de la peste 100 de milioane de utilizatori Facebook între 2009 și 2012.

ANXIETATE

Cercetătorii au analizat anxietatea generală provocată de mediile sociale, caracterizată de sentimente de neliniște și de îngrijorare, de tulburări de somn și de concentrare. Un  studiu publicat în revista Computers and Human Behavior a constatat că persoanele care raportează folosind șapte sau mai multe platforme media sociale au fost de mai mult de trei ori mai mari decât cei care utilizează platforme 0-2 pentru a avea niveluri ridicate de simptome generale de anxietate.

DEPRESIA

În timp ce unele studii au găsit o legătură între depresie și utilizarea socială a mass-mediei, există cercetări în curs de dezvoltare privind modul în care mass-media sociale pot fi de fapt o forță de bine.

Două  studii  care au implicat mai mult de 700 de studenți au constatat că simptomele depresive, cum ar fi starea de spirit scăzută și sentimentele de lipsă de valoare și lipsă de speranță, au fost legate de calitatea interacțiunilor online. Cercetătorii au descoperit un nivel mai ridicat al simptomelor depresive printre cei care au raportat că au mai multe interacțiuni negative.

BUNĂSTARE

Într-un  studiu  din 2013, cercetătorii au scris 79 de participanți de cinci ori pe zi timp de 14 zile, întrebându-i cum au simțit și cât de mult au folosit Facebook de la ultimul text. Cu cat oamenii petreceau mai mult pe site, cu atat mai rau s-au simtit mai tarziu si cu atat satisfactia lor in viata a scazut in timp.

SINGURĂTATE

Un studiu publicat  în Jurnalul American de Medicină Preventivă a vizat anul trecut 7000 de copii cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani și a constatat că cei care petrec cel mai mult timp pe social media aveau de două ori mai multe șanse de a raporta experiența izolației sociale care poate include lipsa un sentiment de apartenență socială, angajarea față de ceilalți și împlinirea relațiilor.

loading...
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

traduceri autorizate Iasi
body-uri bumbac copii
inchiriere cabina foto
realizare site web
all night escort amsterdam - transport auto germania romania
cazare eforie nord

body-uri bumbac bebelusi
usi de garaj Calarasi
inchirieri apartamente Iasi
cabinet kinetoterapie Bucuresti