Una dintre cele mai bogate țări din lume se confruntă cu un exod masiv al expaților. De ce pleacă lucrătorii străini

Numărul muncitorilor străini a scăzut cu 6%, în primele trei luni ale anului, adică o scădere cu 700.000 față de aceeași perioadă a anului trecut. Sectoarele care au pierdut cei mai mulți expați sunt construcțiile, dar și comerțul și industria.
În același timp, datele arată că șomajul în rândul saudiților a crescut ușor la 12,9%, pe fondul luptei pentru crearea de noi locuri de muncă într-o economie care își revine ușor din cel mai mare declin economic cu care se confruntă de la criza financiară din 2009.
Crearea de noi locuri de muncă este o prioritate pentru prințul moștenitor Mohammed bin Salman, acesta fiind cea mai eficientă metodă de a reduce dependența țării de petrol. Guvernul are în vedere reducerea șomajului la 9%, până în 2020.
Ne așteptăm ca rata locurilor de muncă vacantate de expați să rămână ridicată pe parcursul anului”, a spus Mohamed Abu Basha, economist la banca de investiții EFG-Hermes din Cairo, acesta bazându-și afirmațiile pe majorarea taxelor, pe eforul autorităților de a “națonaliza” joburile și pe previziunile modeste de creștere economică.
Guvernul saudit a introdus, în iulie 2017, o taxă pentru expați de 100 de riali (26,70 dolari) pe lună, taxă care urmează să ajungă la 400 de riali pe lună, în iulie 2020.  “Taxele impuse expaților pe venituri mai mici, precum și efortul de a ‘naționaliza’ forța de muncă face ca Arabia Saudită să nu mai fie o oportunitate atât de bună pentru muncitorii străini”, a explicat analistul.
La finele lunii trecute, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023 în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice.
În luna aprilie a anului trecut, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a dezvăluit un vast plan de reforme, denumit „Vision 2030”, care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol.
loading...
loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

traduceri autorizate Iasi
body-uri bumbac copii
inchiriere cabina foto
realizare site web
all night escort amsterdam - transport auto germania romania
cazare eforie nord

body-uri bumbac bebelusi
usi de garaj Calarasi
inchirieri apartamente Iasi
cabinet kinetoterapie Bucuresti